2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
Tarih dersine nasıl çalışılır? |
Tarihten niye soğuyoruz?
Pek çoğumuzun tarihle derdi romen rakamlarıyla başlar. Resimde gördüğünüz XVII bize bir anlam ifade etmez. Hocaya sorduğumuzda da azarlanırız "hala bilmiyor musun?" diye. İlk defa arkadaşlarımda gözlemlediğim bu durum onların tarihten soğumasına neden oluyordu. Bense romen rakamlarını 3. sınıfta merakımdan öğrenmiştim. Aslında mantığı çok basit. I = 1, V=5, X=10 demek. II iki demek. Dört yazmak için dört tane bir koymuyoruz. Onun yerine beş yazıp soluna bir tane bir yazıyoruz. IV şeklinde (5 - 1). Büyük sembolün soluna koyduklarımızı ondan çıkarıyoruz, sağına koyduklarımızı ona ekliyoruz. Altı yazmak için VI yazıyoruz (5 + 1). Şuan bu bile karışık gelebilir ki bunun sebebi zor olması değil tamamen önyargı.Tarihi sevmek zorunda mıyım?
Her şeyden önce, tarihi niye öğreniyoruz? Tarih bilmek zorunda mıyız? Cevabım hayır. Tarihi bilmek zorunda da sevmek zorunda da değilsin. Bize birçok ders öğretiliyor ve hepsi ilgimizi çekecek diye bir şey yok.Ama bir düşün bakalım niye öğretiyorlar? Tarih bilinci olsun diye. Bu da çok önemli değil ama tarihin tek bir yararı varsa o da günümüz olaylarına karşı sağlam bir fikir geliştirmemizi sağlaması. Yoksa bana ne kim kimi ne zaman nerede yenmiş, magazinci miyiz biz :)
Ama örneğin 1. Dünya Savaşı neden olmuş, Amerika ve Rusya neden sürekli savaş peşindeymiş bunu anlarsak bugün hala aynı çabada olmalarının nedenini öğrenmiş oluruz. Rusya niye soğuk denize iniyor mesela. Ya da Osmanlı niye 3 kıtaya hakim olmaya çalışmış? Ya da imkansız koşullar altında bir vatan nasıl kurtarılır? Bu kurtarılıştan koşullar ne olursa olsun hedeflerimizden vazgeçmemeyi öğrenebilir miyiz?
Tarihe bu gözle yaklaşmak lazım.
Tarihi nasıl öğrenebilirim?
Neredeyse tamamımızın hedefi "sınav için tarihi öğrenmek"tir. Hani zorunluluk olmasa çalışmayız. O yüzden sınava yönelik bir çalışma planını konuşalım.Tarih dersinin birazcık hikaye kısmı da olduğu için istersen bir kitaptan okumayı, istersen birinden dinlemeyi tercih edebilirsin. Kaynak olarak bir tane kitap belirleyip baştan sona sırayla bitirmen, her konudan 2-3 test çözmen, haftalık önceki konulardan 1'er test çözmen yeterli olur. Hedefin full'e yakınsa bu sayıları biraz daha arttır.
Tarih ezber değil ama olayların arasında bir ilişki vardır. Bu ilişkiyi fark edersen ufak bir detaydan çokça çıkarım yapabilirsin.
Yine de dersin bir formülü olmadığı için elbette ezber gerektiren kısımlar vardır. Bunlar için de harika bir tavsiyem var. Bir konuyu bitirdikten sonra - özellikle o konuda özümseyeceğiniz çok fazla bilgi varsa- kendi sesinizle o konuyu 4-5 dakikada özetlediğiniz bir ses kaydı oluşturun. Onu telefonunuza/bilgisayarınıza atıp düzenli aralıklarla dinleyin. Benim de denediğim ve epey faydalı bulduğum bir metottur :)
Son olarak, konuları çalışırken ilgi çekici şeyleri bulmaya çalışın. İyi veya kötü hiç fark etmez, bir karakter seçin kendinize. İster Fatih olun ister İstanbul'da yüzyıllardır evindeymiş gibi yaşayan Romalılar olun.
Bu arada, bir dipnot; taraf belirlerken koyu taraftar olmamanızı öneririm, tarihte her bilgi çarpıtılabilir ve tarih insanların fikir mücadelesinin kılıçla haklı çıkarılmasından başka bir şey değildir. Yani kimse haklı değil :)
Hadi biraz kitabı kurcala ve ilgini çekecek şeyler keşfet.
Senin eklemek istediğin şeyler varsa yorum bırak :)
Diğer çalışma teknikleri için buraya tıklayabilirsin.
2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder