2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
Bütün büyük başarılar bir hayal ile başlar. İnsan türünün en büyük özelliği geleceği görüp onu gerçekleştirmek için çabalaması ve harikalar yaratması.
Sınavda derece yapan insanların gelmiş geçmiş en iyi zeki insanlar olduğunu düşünüyor musun? Değiller. Peki onları diğerlerinden ayıran ne? Kısa cevap, hedef koymaları ve başaracaklarına gözü kapalı inanmaları.
Peki öyleyse biz hedefimizi neye göre, nasıl belirleyeceğiz?
Bu düşünce yapısı hayat boyunca kazananlardan olmanızı sağlayacak. Bu anlattıklarımın hepsi kendi tecrübelerimden ve hayata bakış açımdan alıntı. Sınavı kazandım ve şuan bile çok büyük hayallerim var. Ve biliyor musun gerçekleşmekten başka şansları yok. Çünkü ben onları gerçekleştirene kadar asla pes etmeyeceğim. Bu ısrara hiçbir şey dayanamaz, hayat bile.
Bir sonraki yazıya dek,
Başarılar!
Sınavda derece yapan insanların gelmiş geçmiş en iyi zeki insanlar olduğunu düşünüyor musun? Değiller. Peki onları diğerlerinden ayıran ne? Kısa cevap, hedef koymaları ve başaracaklarına gözü kapalı inanmaları.
Peki öyleyse biz hedefimizi neye göre, nasıl belirleyeceğiz?
Hedef Belirlemenin 5 Kuralı
1. Sınırların gökyüzü.
Sınavda (ve hayatta) en iyi olacağınızı iddia ediyorsanız da en kötü olacağınızı iddia ediyorsanız da haklısınız. Çünkü buna yönelik tutum sergileyeceksiniz. Yüksek hedefler sizi motive eder, o yüzden hedef belirlerken mütevazi olmayın.
Hayal kurarken kendinize asla sınır koymayın. Okulları şöyle bir araştırın ve hangisi sizi çekiyorsa ona bağlanın. Orada hayatınızın nasıl olacağını düşleyin. Ben yapamam ben edemem diye düşünmeyin, sınavı zaten kazanmışsınız, tüm okullar sizi istiyormuş gibi seçim yapın.
2. Hedef kurmak asla yetmez.
Sınavda derece yapanların hiç kimsenin sahip olmadığı bir yeteneğe sahip
olduklarını ve neredeyse hiç çalışmadan o dereceyi elde ettiklerini düşünüyor musun peki? Buzdağının görünen yüzü başarının bize yansıyan kısmıdır. Halbuki suyun
altındaki asıl kısımda başarılı insanlar hedefleri uğruna durmaksızın
çabalarlar. Hayatlarının anlamı ve yaşayabilmelerinin tek yolu buymuş gibi davranırlar.
İlk senemde aldığım en büyük ders bir şeyi istemekle hak etmenin farklı şeyler olduğunu öğrenmek oldu. Hedef belirlemek işin belki en önemli kısmıdır ama aynı zamanda en basitidir. Onun için çabalamaksa ona ulaşmanın yoludur.
3. Küçük adımları belirle.
Hedefinizi belirlediniz, çok güzel. Bu okulu başka kaç kişinin daha istediğini tahmin edebiliyor musun? Kontenjanı 1 ise belki 20 kişi istiyor. Peki seni diğerlerinden ayıracak ne? Bu farkı ortaya koyman gerekiyor.
O sıralamayı elde etmek için yaklaşık kaç net çıkartman gerektiğini düşün. Matematikten 35 yapman gerekiyor ve sen şuan 5 yapıyorsan aradaki farkı nasıl kapatacağını düşün. Hangi kitaplardan ne kadar çalışacaksın, hangi eksiklerin var ve bunları nasıl kapatacaksın? Kaç konu/soru bitirdikten sonra 15 nete çıkmayı hedefliyorsun?
4. Engelleri gözle.
Başarılı olan her insan başarısızlıkla defalarca yüzleşmiştir. Hayatın değişmez kuralı bu. Buna kendi tecrübelerini veya beni de örnek alabilirsin. Zorluklarla kesin karşılaşacaksın ve pes etme fikri aklına gelecek. Hem de defalarca. Acı çekeceksin. Kendini sıfırdaymış gibi hissedeceksin.
İstersen
çalışacak masan, kitapların olmasın, istersen en kötü lisede oku. Bunlar, amacına ulaşmana engel değildir. Ama sen bunlara "bu oldu ya artık yapamam" gözüyle bakarsan kaybedenlerden olursun. Unutma, pes etmediğin sürece asla yenilmezsin. Ölmediğin sürece de asla pes etmemelisin.
Yaşadığım şehirde ben sınava girmeden önceki sene çok büyük bir deprem oldu ve sayısız insan evlerinden oldu, çadırlarda yaşamaya başladı, ve bil bakalım ne oldu? O sene bizden Türkiye birincisi çıktı.
Ben düz lisede okudum, başaracağıma benden başka kimse inanmıyordu. Onlarla yarışamazsın, onları geçemezsin dediler. Okuldaki hiçbir arkadaşım geleceği benim kadar göremediği için beni desteklemiyorlardı, aksine kıskanıyorlardı. Dershanedeki (genel olarak) tüm arkadaşlarım da aynı şekildeydi. Sıralamam 50 bin olunca haklı çıktıklarını düşündüler, istediğim yere giremeyecektim. Ama ben hayalimi korudum ve sonraki ilk sınavda (YGS) ilk 3 bine girmeyi başardım.
Şimdi hala hayalin önemsiz olduğunu düşünüyor musun?
5. Büyük Devrimi yarat!
Seni motive edecek bir hedef belirledikten sonra, onu nasıl gerçekleştireceğinin rotasını çizdikten sonra yapman gereken şey harekete geçmek, hayalini korumak ve asla pes etmemek.Bu düşünce yapısı hayat boyunca kazananlardan olmanızı sağlayacak. Bu anlattıklarımın hepsi kendi tecrübelerimden ve hayata bakış açımdan alıntı. Sınavı kazandım ve şuan bile çok büyük hayallerim var. Ve biliyor musun gerçekleşmekten başka şansları yok. Çünkü ben onları gerçekleştirene kadar asla pes etmeyeceğim. Bu ısrara hiçbir şey dayanamaz, hayat bile.
Bir sonraki yazıya dek,
Başarılar!
2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →
Merhaba. Ben bu sene 12 ye geçtim. Ygs lys ye çalışmaya haziranda başladım. Çoğunu yarıladım. Ancak fizikte en başta takılı kaldım. Fizik yapamıyorum bir türlü. Ayrıca kimyada biyolojide soruyu yapıyorum ancak cevaba bakıyorum yanlış! Daha sonradan nerede hata yaptığımı anlasam da tekrarlıyorum hatamı. :( Böyle hatalar yaptığım için dersten soğuyorum. Ve kendimi youtube da twitterda buluyorum. Sanki derse geri dönsem tekrar birsürü boş ve hata yapacakmışım gibi geliyor. Çok mu geç kaldım ders çalışmaya yani az test çözdüğümden bunlar ama geç kaldım işte. Hedefim 7 bin tıp. Ama hep kendime şunu diyorum 'Bu gidişle asla kazanamazsın' Çünkü kazanacağım deyince kendimi kandırıyorum. :(
YanıtlaSil