2023'te başarını katlamak için yeni stratejileri takip et →
Mezuna kalıp kalmamak konusunda karar verme zamanların geldi. Ya şuan kesin mezuna kaldın, bu demektir ki yazdığın hiçbir yer tutmadı, ya da kazandın ama kayıt yaptırma konusunda kararsızsın.
Mezuna kalmak ile ilgili birçok yazı yazmayı düşünüyorum, kalmayı düşünenler ve kararsız olanlar; yanınızdayım. :)
Bu yazıda bir mezunun avantajlı ve dezavantajlı olduğu konuları yazacağım.
Önce kötüyü söyle, Mezuna kalmanın Kötü Yanları Neler?
- Ailen Seni Başarısız Biri olarak görür(mü?): Mezuna kalma durumun varsa etrafındakileri daha bir can kulağıyla dinler, söylediklerine daha bir takılırsın. Çevrendeki insanların kimi gitsin kimi kalsın bir sene daha der.
- Arkadaşların Seni Başarısız biri olarak görür: Aynı sınıfta okuduğum bir arkadaşım 300 bin sıradan bir yere girmiş, ben 49 binden bir yere girmedim diye bana düşük zekalı muamelesi yapmıştı. Ben de gülüp geçmiştim seninle seneye görüşürüz diye ;) . Çünkü ben mezuna kalma kararı alırken her şeyi göze almıştım ve kendime güveniyordum.
- Sen kendini başarısız biri olarak görürsün: Ben OKS'de istediği yeri kazanamamış, ilk girdiği YGS'de berbat, LYS sınavlarında da bir o kadar berbat bir sonuç almış biriyim diyordum kendime. (Şuraya dikkat, 49 bini asla küçük gördüğüm yok, çok iyi de bir yer, sadece benim hedefim daha yukarıda olduğu için daha aşağıları biraz aşağı görmemdi yaptığım, sana da tavsiye ederim.)
- Girdiğin ilk YGS sınavından da başarısız olursan 'gerçekten boşuna 6 ay hazırlanmışım, gerçekten boşuna mezun kalıp 1 senemi yemişim' deme ihtimalinin olması.
- Resmiyette, İŞSİZ olarak gözükürsün ki en vurucu madde de budur bence. Bankalar sana kart vermez. Öğrenci indirimlerinden 'asla' yararlanamazsın çünkü resmiyette sen bir İŞSİZsin.
- Kendini tanıtırken, bir yerde yaşın, eğitimin sorulduğunda 'İlk sene yapamadım, tekrar hazırlanıyorum' der ve 'Hmm...' tepkisini alırsın.
- Dershaneye, gidersen eğer, herkese kendini 'mezun' olarak tanıtmak zorundasındır, 12lere bile.
- Kendinden bir yaş küçük insanlarla yarışmak zorunda kalırsın. Bu kötü bir yan olmayabilir ama olabilir de.
- Resmiyette, artık ailene bağlı değilsindir. Sağlık hakkın yoktur, sigorta yaptırman gerekir.
- Resmiyette, öğretmen çocuğu bile olsan öğretmenevinde tam ücret alınır.
İyi yanlara geçmeden, çok kötüymüş la mezun durumu?
Evet, belki yukarıdakileri okuyunca şaşırdın ama hepsi tamamen gerçek. Sen, evet ben mezuna kalacağım deyip noktayı koymayı düşünüyordun belki ama bütün bunları düşünmeden yapmışsın demek. Mezuna kalmanın avantajları da var, ama bunlar senin mezuna kalınca her şey güllük gülistanlık düşünceni bertaraf ediyor ki sonuç olarak bunlar gerçekler :)
Mezuna kalma durumun varsa kendi çalışmalarımı özetleyen Başarı Piramidi'ni öğrenerek gelecek YGS LYS sınavlarında çok daha iyi bir sıralama yapabilirsin. Başarı Piramidi için tıkla. |
Mezuna Kalmanın İyi yanları nedir peki?
'Kötü' yanları varsa bir o kadar da iyi yanı var. İsteğim, ikisini de gör, kararını sen ver.
- En başta, Okul artık bitmiştir. O haftanın 5 günü saatlerini çalan seni yoran sıkıcı şey artık yoktur hayatında. Evet böyle diyorum çünkü gittiği liseyi beğenen kişi henüz görmedim, genellemede beğeneni de vardır ama azınlıktır.
- Boş vaktin yani çalışma vaktin artar. Okulun senden aldığı vakitleri çalışarak doldurma şansın doğar.
- Yazılılara hazırlık derdi olmaz, vaktini çalmaz. Okulu ilgilendiren iyi yanlar bu 3 maddedir .
- Tamamen sınava odaklanırsın. Arkadaşlarını kendin seçersin. Seviyene göre arkadaşların olur.
- Önünde 'sınava hazırlık'tan başka yapacak bir şey yoktur.
- Senin için güneş yeniden doğar! Geçen sene yaptıklarını yapmazsın artık. Ve Bu sana özel olarak verilmiş bir kendini kanıtlama savaşının en büyüğü ve en güçlüsüdür.
- Gerçekten kendine güveniyorsan. Bu seneki sonuçtan daha iyisini yapabileceğine inanıyorsan YGS LYS'ye mezun olarak hazırlanmak senin için çok kıymetlidir.
Devamı; 12. Sınıf vs Mezun, Mezunlar için Dershane Seçimi daha fazlasına blogda Mezun diye aratarak ulaşabilirsin.
Mezuna kalma durumun varsa kendi çalışmalarımı özetleyen Başarı Piramidi'ni öğrenerek gelecek YGS LYS sınavlarında çok daha iyi bir sıralama yapabilirsin. Başarı Piramidi için tıkla. |
İyi düşünmeler, İyi çalışmalar :)
2023'te hayatını minimum %30 daha iyi hale getir. Okumak için tıkla →
devamını bekliyoruz
YanıtlaSilbu yazıyı çok merak ediyorum. okuyalım bakalım hadi bismillah
YanıtlaSilhocam hangi bölüme yerleştiniz ?
YanıtlaSilİTÜ Bilgisayar Müh (ing)
Silhocam sigorta işini nasıl hallettiniz?
YanıtlaSilGelir testini yaptırdım sonra her ay 38 TL civarı para yatırdım. Gelir testi can sıkıcı bir şey.
Silbende bu sene mezunum ve itü inşaat için kaldım bu senede nerdeyse ölü tercih yaptım bende.sıralamam benimde 41 bin hedefim ilk 15 bin umuyorum olucak ayrıca yazıda çok iyi olmuş takipteyim :)
YanıtlaSilSigorta için açık öğretim nasıl olur sizce ?
YanıtlaSilHiç bilmiyorum hocam bir sor SGK'ya :)
SilMerhaba.Ben de mezuna kaldım ve çalışmaya ygsden mi yoksa lysdeki eksiklerimi kapatarak mı başlamalıyım bilemiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.
YanıtlaSilYGS'den. Bugünün yazısı onunla ilgili olacak :)
SilBu sigorta isi sadece erkekler icin falan deniliyo askerlikten dolayi dogru mu???
YanıtlaSilBen bu yil 70k oldum cunku temelim yoktu ve bütün yil temel oluşturmak için uğraştım , mezuna kaldım ve hedefim 10k:) boyle yazılar yazman benim gibi mezunlar icin cok motive edici :) ayrıca mezun icin bir çalışma stili önerebilir misin ? Yani Ygs ve lys yi beraber mi yoksa ygsyi bitirip lys yi çalışalım?
YanıtlaSilŞimdiden teşekkürler:)
Hemen bir sonraki yazıya bak :)
SilPardon ya bir sonraki konuyu okumadan yazdim zaten Ygs ve lys çalışmasını anlatmissin :) Teşekkürler
YanıtlaSildeğil. kızlar için de geçerli. ya evlenene kadar ya 25 yaşına kadar ödeme yapmıyorlardı. hatırlamıyorum hangisiydi ^^
Sil12.sınıfta kendimi kasmayıp mezunken dershaneye gidip rahat rahat çalışarak hedefim olan Tıp Fakültesini kazanmak istiyordum. Ta ki İstanbul Aydın Üniversitesi %50 burslu İng Mütercim-Tercümanlığı kazanana kadar. Diyeceksin ki ne var bunda ne güzel işte. Ama şöyle ki; tercih döneminde araştırdığım ücretlerle şu an Aydın Üniversitesi'nin güncellenmiş internet sitesinde gösterilen ücretler arasında 2 katı fark var. Senelik 10 milyar olan okula gitsem mali durum kim bilir ne olacak, gitmesem ve şu an anlaştığım iyi bir dershaneye 3.5 milyara iki sene gitsem daha az ödeme yapıp 2 sene hazırlanmış olucam. Ama bu konuda tavsiyeni istiyorum, açıkcası görüşüne güvenebildiğim tek sen varsın.
YanıtlaSilAnladığım kadarıyla sınava 2 kez girmişsin. Yani 12'de olmamış tamam. Mezun olarak tekrar hazırlanmışsın ve 'mezun'ken Tıp'a yerleşememişsin. Diyelim ki bu sene tekrar hazırlandın, tıp yine tutmadı o zaman ne hissedeceksin bunun kritiğini yapmalısın. Kendine tıpı sınırdan değil de çok daha yukarılardan rahatlıkla tutturabilecek kadar güveniyor musun? Çünkü üçüncü girişinde de olmazsa hem 3.5 milyarından hem de 1 senenden daha olacaksın. Benim tavsiyem ince ölçüp biçmen, gerçekten hiçbir şekilde o üniversitede 10 milyarı ödeyemeyeceksen ve kendine bu sene kazanacağının garantisini verebiliyorsan öyle mezuna kal.
SilYo sen yanlış anladın, ben daha yeni mezun oldum ve bu sene mezuna kalıp Tıp için hazırlanmayı planlıyordum. Ama bu sene puanım kırılacağı için hazırlanmayı bırakmıştım bile diyebilirim. Bu sene hazırlanmaya devam etsem yarı yarıya okul puanıyla sıralamam gerileyecek.
Siliki sene tecrübelisin ilk sene yaptığın hataları yazarmsn ? bir de mezuna kalmadan ilk sene iyi bir yeri kazanmak için nasl bir yol izlemeliyiz? yardımcı olursun sevinirim :)
YanıtlaSilBlogda yazdıklarımı uygula ^^
SilKesinlikle :) İki sene tecrübeli değilim ama, blog sana değil iki sene, her yıl girenlerden daha çok yardımcı olur.
Silbencilce, sabırsızlıkla,merakla devamını bekliyoruum :)
YanıtlaSilşu duymaktan bıktığım planlı düzenli çalışma işini bu yıl yapayım diyorum ama o tempoya girmek 4 yıl kafasına göre çalışan biri için gerçekten zor ama istediğim yerler için yapmak lazım . bu durumu aşmak için neler önerirsiniz ?
YanıtlaSilSana direkt yazıyı önereyim: Başlama Sendromu yazısını mutlaka oku, tam senlik.
Silyazının devamı ne zaman gelecek :(
YanıtlaSil12.Sınıf vs Mezun
SilMezunlar için Dershane Seçimi
bunlar devamı :)
onlar daha objektif şeyler ama pek devamı niteliğinde değil sanki -.-
SilBu yazıyla ilgili başka ne anlatılabilir ki? Devamı derken mezun yazılarını kastetmiştim ;)
Silmerhaba ben mezuna kaldım fakat kafamda şöyle bi soru var ilk önce ygs mi yoksa lys mi?yani sıkıntı şurda baslıyo biz 12. sınıfı okulda adam akıllı görmedik yani temelim zayıf kendi cabamla organik integral vs.Şimdi ne yapmalıyım ilk bunlara mı çalışmalıyım yoksa ygs mi ?Bu konuların yine oturmaması ve havada kalmasından korkuyorum .50 bindeyim hedef 6 bin lütfen yardım edin teşekkürler =)
YanıtlaSilTemelin zayıfsa öncelik YGS'de olmalı, Sınava Hazırlığa Başlangıç yazısında bu konuda bilmen gereken her şey var :)
SilMerhaba mezun kalınca şu sigortadan yararlanamama durumu varya acaba ne işlemleri yaptırmalıyız araştırıyorum da yardımcı olabilir misiniz ?
YanıtlaSilBu konuda bilgim yok malesef. İlgili kurumu arayarak bilgi edinebilirsiniz kanımca.
Sil